memorii Radu Mihai Dimancescu (1929-2017)

Din nou la paradele militare

(1940-43)

Din 1940, generalul Antonescu a mutat solemnitatea parazii de 10 Mai pe Soseaua Jianu, intre statuia Aviatorilor si piata Bazaltin (imobilul Bazaltin fusese construit in 1935 de catre arhitectul Marcel Iancu), devenita Hitler (actuala Charles de Gaulle). Tribuna era pe soseaua Jianu, inainte de intrarea in piata.
Toate unitatile care defilau erau mixte: 12 soldati germani si 12 soldati romani pe un rand. La una din parade (cea din 1942) a venit si maresalul Keitel (seful Marelui Stat Major de la Berlin). Parada era deschisa de generalul Elefterescu, in locul generalului Argesanu.

Trebuie mentionat ca aceasta sarbatoare nationala a mai avut loc doar in 1943, defilarea fiind protejata de antiaeriana amplasata pe cele mai inalte cladiri din zona.
Editia din anul 1944 a fost impiedicata de dezastrul bombardamentelor.

De asemenea, trebuie subliniat ca insemnatatea datei de 10 Mai, ca traditie monarhica si nationala, a fost denaturata de parada unitatilor mixte care trebuiau sa simbolizeze “fratia de arme” germano-romana.

As vrea sa remarc ca la cinematografele capitalei, inainte de filme rulau ca mijloc de propaganda jurnalele de razboi germane (UFA - Universum Film AG) si romanesti (ONC – Oficiul National al Cinematografiei).









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu